Modellező

Modellező

A Mátyásföldi Modellező Baráti Kör, a HORT SE. Modellező szakosztálya

Sokszor hangzik el a kérdés, hogy mi is tulajdonképpen a repülőmodellezés. Vannak, akik azt kérdik, hogy mi haszna van ennek? Játék? Munka? Vagy talán sport? És ki tudná még felsorolni a sok kíváncsi kérdést. Játék is, munka is. Hiszen a gyermekről, amikor álmai megvalósulásán fáradozik, mi felnőttek azt mondjuk, hogy játszik.

De csupán játéknak tekinthető-e az, amikor a kisiskolás 20-30 órát dolgozik, csakhogy a maga építette repülőmodellt repülni láthassa? Mennyi szorgalom, mekkora kitartás kell hozzá! Ha játéknak vesszük, igen nemes foglalatosság, olyan, amit a gyerek táguló-feszülő fantáziája vezérel, s ami őt nagyszerű emberi tulajdonságok gyakorlására serkenti. Kellemes időtöltés? Kétségtelenül az is.

De amíg a modellező eljut odáig, hogy maga tudja megtervezni repülőmodelljét, hány szakkönyvet kell tanulmányoznia! Milyen sokrétű ismeretet kell felhalmoznia ahhoz, hogy repülőmodellje jobb legyen, mint a versenytársáé! Mert minden modellező örök álma a jobb, minden eddiginél magasabb eredmények elérése. És ez megint más értelmet ad a repülőmodellezésnek. Ez már a nemes vetélkedés, a sportszerű modellezés.

Mi a modellezés? Az eredeti méretű tárgy valamilyen kicsinyített mása. És mi a repülő modellezés? Valamely repülő szerkezet kicsinyített mását nevezzük repülő modellnek.modellezőket és modellező egyesületeket az MMSZ (Magyar Modellező Szövetség fogja össze). Technikai alapsportág, amely elsősorban szabadidősport. Kitűnően fejleszti a kézügyességet, kreativitást, általános és specifikus műszaki érzéket, megfigyelő és problémamegoldó képességet, esztétikai érzéket.Kortalan sport. 10 éves korban érdemes elkezdeni, amely egész életünkben egy állandó örömforrást biztosít.