Sakk

Sakk

Napjainkban a sakkozást legtöbben úgy tekintik, mint a szabadidő eltöltésének egyik meglehetősen elterjedt, játék- és sportjellegű, ugyanakkor kulturált formáját. Sokan egyenesen a sakk négy fő funkcióját említik: sport, játék, tudomány és művészet egyszerre. Általában arról is szinte mindenki meg van győződve, hogy a sakkozás – alapvető kognitív lelki folyamatokat és funkciókat működtetve – jótékonyan hat az értelmi képességek, mindenekelőtt a megértést és a problémamegoldást biztosító gondolkodás fejlődésére.

És mit fejleszt? Analizáló és szintetizáló képességet, emlékezőtehetséget, elvont (absztrakt) és logikus gondolkodást, a megosztott figyelem képességét, produktív képzeletet, az összefüggések felismerésének képességét, a gondolkodás divergens (széttartó, több megoldást nyújtó) jellegét, az összpontosítás képességét, kreativitást, elvonatkoztatási és általánosítási képességet, problémaérzékenységet, kombinatív képességet, a módszeres és hatékony gondolkodást, a tanulási képességet. A sakk megtanít arra is, hogy tanulás nélkül nem lehet fejlődni, hogy az ellenfelet nem szabad lebecsülni, hogy nehéz vagy kritikus helyzetekből is ki lehet jutni, hogy egyes problémákra számos megoldást lehet találni, hogy nem szabad a harcot az első sikertelenségnél feladni, hogy a problémamegoldást ismételten újra kell kezdeni, hogy a vereséget is el kell viselni, hogy a szabályokat kötelező módon be kell tartani. A sakkot tehát fontos személyiségfejlesztő eszközként is számon tarthatjuk.

A sakktudás megszerzésének alapfeltétele a játék nagy fokú szeretete, a játékszenvedély. A sakk rejtélyes világa elemi erővel képes magával ragadni a fogékony szellemet, amellyel azután sok esetben elkezdődik egy életen át tartó utazás. A legfontosabb állomásaink hibáink felismerése, egy önismereti pálya tele kemény zökkenőkkel, (pofonok völgye) a siker határtalan lendülete mellett a csalódások kemény ostorcsapásai, mind-mind a kalandozás elmaradhatatlan tapasztalásait jelentik.

Az út helyenként keményen próbára teszi az akaratot, azonban egy igazi utazó számára soha nem fárasztó, tele élményekkel, új barátságokkal, az utazás megannyi kalandját szolgálva, szilárdítja a jellemet, az önfegyelem pórázát adja a bátor vállalkozó kezébe.Sakkozz Velünk!

A HORT S.E. sakk szakosztálya várja a sakkozni és tanulni vágyó sakkbarátokat 5-99 év között.
Szeretnénk minél több emberrel megszerettetni ezt a sportot!